петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 56

Поради џепчии затворена Ајфеловата кула

od-pariz-so-ljubov-01

Последни вести

Ајфеловата кула затворена за туристите поради прекин на работата на вработените на еден од најпосетуваните споменици во Париз, кои протестираа на тој начин против се поголемата присутност на џепчии кои „работат“ на кулата, јавува дописникот на МИА од Париз.

Бројните туристи беа изненадени да ги видат затворени шалтерите кои продаваат влезници за Ајфеловата кула, а вработените се обидуваа да им објаснат на изненадените посетители зошто се определија вчера на овај потег.

Во соопштението за јавноста, тие објаснуваат дека мнозинството од нив избрале да ја прекинат времено работата, поради се поголемото „оперирање“ на џепчиите внатре и околу Ајфеловата кула, како и заканите кои тие им ги упатуваат на вработените.

Според вработените, џепчиите влегуваат во кулата во група од 4 до 5, а понекогаш дури и триесетина, кои дејствуваат истовремено на Ајфеловата кула и околу неа, а понекогаш доаѓа и до тепачки меѓу нив. Некои од вработените тврдат дека добиле закани од „долгите прсти“.

Вработените бараат гаранции од дирекцијата на споменикот дека ќе бидат преземени поефикасни мерки за заштита на се побројните жртви на џепчиите, од кои најбројни се турстите од Азија.

Ајфеловата кула е заштитен знак на Париз и еден од најпосетуваните споменици во светот со платена влезница. Во 2014 година „Железната дама“ ја посетиле над седум милиони гости.

Најчитани вести