сабота, 22 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Поради политиката ни трпи образованието

plenum

Последни вести

Министерството за образование како никогаш досега се чини дека е во континуирано заложништво, прво од  студенти, па сега од средношколци кои под плаштот на неквалитетното образование, се повеќе наликуваат на продолжена рака на опозицијата која е во сосотојба да окупира баш се’ во името на демократијата, и да ја преземе политичката власт. Решени дека овојпат треба да се оди до крај со комплетно негирачки став за сите досегашни и ново најавени владини реформи, опозицијата не ја пропушти можноста како крлеж да се залепи на студентските, па и на средносшколските протести, за кои не требаше многу време да се открие бедилото на нивната „авангардна“ сила.

Гласноговорниците и медиумските поддржувачи на опозицијата паѓаат во транс, и многу ги погодува јавната констатација дека  делувањето на средношколците може да се разбере само во политички контекст, бидејќи друг здраворазумен заклучок не може да се извлече.  Имено, во контекст на првичните барања на средношколците, математиката да не биде задолжителен предмет за државната матура, иако Министерството за образование го прифати ова барање, т.н. Средношколски пленум  повтроно се налути (бидејќи не можело толку брзо да се донесе одлука) и најавија радикализирање на протестите.  Демек Средношколската унија која преговарала со МОН не била легитимен претставник на средношколците, а тоа право им припаѓало само на пленумците. Па преку  соопштение, велат дека почнуваат со  бојкот на наставата по  опомената што ја дале на надлежните институции, и недобивањето повратен одговор. Поради тоа, тие се чувствувале изневерени, но, сепак, посочуваат дека  „оваа активност не подразбира безделничење и неодење на училиште, туку напротив, седење во училиштата со водење на редовна и прецизна евиденција, а присуствувањето на тестови и испрашувања е слободен избор, додека бранењето на проектните на матурантите претставува целосен исклучок од бојкотот и тече по нормален редослед. Им порачуваме на надлежните органи по средните училишта во земјава, да не се обидуваат преку никакви закани и притисоци да не заплашат и да настојуваат да го прекинеме бојкотот“.
Како што е познато, т.н. Средношколки пленум, воедно, бара да се врати стариот начин на полагање на државна матура и да се укине екстерното тестирање.
Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК), кој очиглено ја насетува политичката манипулација со средношколците, јавно излезе со став дека не се согласува со повикот за бојкот на настава.  Оттаму велат дека т.н. Средношколски пленум се формирал како неформална група на легитимните организации. СОНК изразува загриженост за можноста на оваа неформална група на дел на ученици од неколку средни училишта да не бидат изманипулирани и искористени не за промовирање на свои интереси, туку за одработување на  туѓи агенди.

Загриженоста за можноста на манипулација со овие млади луѓе е и повеќе од загрижувачка, бидејќи „лидерите“ на оваа група, можеби несвесно, но сепак може во погрешен правец да ја затераат целата борба за поквалитени реформи во образовниот систем.
Учениците, а ниту родителите не треба да бидат манипулирани кога станува збор за можните реперкусии од ваквото однесување. Законот е дециден и предвидува глоба од 2.000 евра за родителите, доколку малолетниот ученик нередовно го посетува училиштето. А, статусот на редовен ученик во јавното училиште престанува доколку  ученикот неоправдано не ја посетува наставата континуирано 25 наставни дена во текот на наставната година.

Веројатно токму поради тоа, најавениот средношколски бојкот е замислен да не се протестира на улица, да се остане во училиштата, но, да се се бојкотира наставата. А, Средношколскиот  пленум, за ова да добие поддршка од Професоркиот пленум, чија движечката сила, исто така се шпекулира дека е поврзана и поддржана од опозивијата во земјава, на која единствено и одговара народ на улица, безредие и хаос.
Во името на нејзината ослободувачка парола, „Вистината за Македонија“, би требало да подзапре малку со очигледната неконструктивност и сенегаторски став, да се ослободи од комплексот дека власта до сега не ја добиле поради волјата на народот, а не поради наводно криминални избори. Па дури потоа, со конкретни платформи, и прочистени од гнев и од омраза,  слободно нека ја ослободуваат земјава од „диктатрура“.

Најчитани вести