сабота, 22 јули 2017  |  Вести денес: 43

Поради санта мраз со големина на Рим загинаа 150.000 пингвини

pingvini

Последни вести

Најмалку 150.000 пингвини загинаа на Антрактикот откако санта мраз со големина на градот Рим им го блокирала патот до океанот, јавија австралиски научници.

Во такви околности животните морале да користат индиректен пат долг 60 киломтери за да дојдат до храна, што за многумина од нив било фатално.

Истражувањето спроведено од експерти на Истражувачкиот центар за климатски промени во Универзитетот во Новг Јужен Велс, покажа дека од 2011 година колонијата од 160.000 пингвини се намали на само 10.000 единки. Според нивните проценки, ако сантата мраз не се помести, колонијата ќе исчезне за 20 години.

Најчитани вести