Крими хроника

Поради сомненија за перење пари отворен предмет против поранешен и актуелен директор на НЛБ Тутунска, поранешен министер, адвокат

Поради сомненија за перење пари отворен предмет против поранешен и актуелен директор на НЛБ Тутунска, поранешен министер, адвокат

Постојат сомненија дека во периодот од 2006 до 2017 година биле преземани дејствија за основање на фирми, подигање на кредити и пренесување на парични средства во Словенија и во австриски фирми, а потоа дел од средствата се инвестирани во основање на нови фирми и купување на недвижен имот на подрачјето на град Битола.

Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција оформи предмет против поранешен и актуелен директор на НЛБ Тутунска Банка, поранешен министер, адвокат, нотар и други лица, како и едно лице државјанин на Република Словенија за сторени кривични дела „Злоупотреба на службена положба и овластување“ од член 353 и „Перење пари“ од член 273 од Кривичниот законик.

Постојат сомненија дека во периодот од 2006 до 2017 година биле преземани дејствија за основање фирми, подигање кредити и пренесување парични средства во Словенија и во австриски фирми, а потоа дел од средствата се инвестирани во основање нови фирми и купување недвижен имот на подрачјето на град Битола.

Со цел да утврди факти и да обезбеди докази, обвинителството во соработка со Министерството за внатрешни работи издаде наредби за анализа на финансиски трансакции и обезбедување на целокупниот доказен материјал од имотна, финансиска и управна природа.​