Балкан

Поранешен агент на ЦИА: Потрошивме милиони за да ја разбиеме Југославија

Поранешен агент на ЦИА: Потрошивме милиони за да ја разбиеме Југославија

Роберт Баер, поранешен агент на ЦИА тврди дека  милиони американски долари се потрошени за да ја разбие поранешна Југославија.

Тој вели дека во јануари 1991-та година стигнал во Сараево, а неговата задачата била да шири лажни информации дека српски терорист ќе го нападне градот и така правел паника, тврди Баер. Баер тврди дека тогаш тој и неговите колеги добиле милиони долари за да влијаат на политичарите и да предизвикаат распад на Југославија.

Ги подмитувавме партиите и политичарите кои поттикнуваа омраза меѓу народот, рекол Баер.

Тој вели дека еден амаерикански сенатор во текот на војната во БиХ му рекол дека Сребреница ќе биде главна вест на светските насловни.

Дури ни рекоа дека можеме веднаш да воспоставиме контакт со медиумите,  истакнува поранешниот агент на ЦИА.

Овој агент…