Свет

Португалија ќе вложи 4,9 милијарди долари за спас на најголемата банка

Португалија ќе вложи 4,9 милијарди долари за спас на најголемата банка

Португалија ќе вложи 4,9 милијарди евра за спасување на својата најголема банка, што е уште еден тест за отпорност на еврозоната во новата банкарска криза, имајќи во предвид неколку месеци по примањето на меѓународна помош на Лисабон.

Спасувањето на банката „Еспирито Санто“ (БЕС) е објавено по разговорот меѓу властите на Португалија и Европската Унија кој се случил викендов.

Според планот, БЕС ќе биде поделена на два дела и тоа „добра банка“, кој ќе го добие името „нова банка“ и „лоша банка“ која ќе ги задржи проблематичните компании, како и филијалите во Ангола.

Загубите на „лошата банка“ ќе ги преземат сопствениците на акциите, вклучувајќи го и семејството Еспирито Санто, кое има удел од 20 отсто, како и француската банка „Кредит агрикол“, која располага со акции во вредност од 14,6 отсто.

Сите штедења во БЕС ќе бидат заштитени, како и нејзините приоритетни акционери.

Португалија пред неколку месеци склучи договор за тригодишна програма за примање на помош од 78 милијарди евра од ЕУ и ММФ.