недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Посетени околу 1500 лица во рамки на шестиот циклус од проектот „Домашна визита“

domashna vizita

Последни вести

Во рамки на шестиот циклус на проектот Домашна визита, кој започна на 5 март годинава, досега се посетени околу 1500 лица во повеќе региони низ државата.

Од Министерството за здравство информираат дека станува збор за лица од руралните и потешко достапни населени места во државата, со посебен фокус на постари лица, на кои заради возраста им е потребна поголема здравствена нега, а со оглед на тоа што живеат во рурални средини им е отежнат пристапот до примарна здравствена заштита.

Посетите ги вршат обучени тимови од патронажните служби во здравствените домови. На ниво на здравствени домови, во реонот на Скопје се извршени вкупно 450 посети, Штип – 120 посети,  Куманово – 112 посети, Охрид – 118 посети, Струмица – 90 посети, Гостивар – 105 посети итн.

Кај дел од посетените лица се детектирани хронични заболувања, респираторни заболувања, покачено ниво на крвен притисок, покачено ниво на холестерол, дијабет, и истите се упатени кај матичен лекар за препишување соодветна терапија и натамошни испитувања.

Во рамки на посетите, патронажните тимови даваат и совети за здрава исхрана, практикување физичка активност и здрави стилови на живеење.

Проектот Домашна визита е инициран како широка акција за превентивни здравствени прегледи со цел зголемување на грижата за постарите и изнемоштени лица и дополнително приближување на здравствената заштита до оваа категорија граѓани. Проектот се реализира во рамки на Програмата „Здравје за сите“. Посетите се организираат според информации од системот „МојТермин“, а пред да дојдат во домот, патронажните тимови се најавуваат телефонски кај граѓаните.

Најчитани вести