Македонија

Поставена нова спомен плоча во чест на Мара Бунева

Поставена нова спомен плоча во чест на Мара Бунева

Во центарот на Скопје на кејот на реката Вардар денеска, во организација на Бугарскиот културен клуб, повторно е поставена спомен-плоча во чест на Мара Бунева. Претходно, во црквата „Свети Димитрија“ беше организирана панихида во нејзина чест.

Покрај претставници Бугарскиот културен центар на панихидата и поставување на обележејто присустуваат и бугарски државјани.

На 13-ти јануари се навршуваат 86 години од атентатот што го извршила Мара Бунева врз српскиот државен обвинител Велимир Прелиќ во Скопје. По атентатот Бунева се самоубила.