Свет

Видео: Поставено украинско знаме на облакодер во Кремљ

Видео: Поставено украинско знаме на облакодер во Кремљ

Непознати лица утрово закачиле украинско знаме на врвот на еден облакодер во Москва, недалеку од Кремљ.

Роман Килкејев, портпароло на руското министерство за вонредни работи изјави дека знамете се виорело три часа додека властите да не го симнат.

„Алпинисти специјализирани за работа на големи висини веќе го симнаа знамето“, изјави Килкејев.

mkd-144138

Се претпоставува дека лицата кои го поставиле знамето се истите кои на тој облакодер црвената ѕвезда ја префрабаре во сино-жолто боите на украинското знаме. Надлежните служби ја вадат и бојата од ѕвездата, пренесува АФП.

Според полициски извори повеќе лица кои поседуваат опрема за качување се уапсени во Москва, како и сите лица кои живеат непосредно во околината на облакодерот.