сабота, 22 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Потпишан договор меѓу Мајскрософт и МИОА

Microsoft 2

Последни вести

Министерството за информатичко општество и администрација и Канцеларијата на Microsoft во Скопје, денеска го потпишаа Меморандумот за соработка во областа на образованието, кој овозможува употреба на новите информатички технологии во образовните процеси во земјата.

Министерот Иво Ивановски и генералниот директор на Microsoft за Централна и Источна Европа, Адриана Боерсма, истакнаа дека документот е од исклучителна важност за младите генерации, бидејќи преку него се поттикнува креативноста, нови идеи и знаења кои се неопходни за едукативната сфера.

„Меморандумот нуди една сеопфатна заедничка јавно-приватно програма за образовна надоградба, чии стратешки цели се: развој на учењето, поттикнување идни иновации и развој на вештини и квалификации од 21-от век. Преку овој документ ќе соработуваме и ќе се фокусираме на креирање Microsoft иновативни училишта и иновативни наставници, развој на ИТ академија, програми за сертификација и многу други активности од заеднички интерес“, рече министерот Ивановски.

Microsoft 1

Тој додаде дека Министерството за информатичко општество и администрација и Microsoft заеднички ја препознаа потребата да се подобри пристапот и користењето на информатичката и комуникациската технологија во основното и средното образование, па оттука ќе се стремат заеднички да го подобрат пристапот и употребата на ИКТ за поддршка на наставата и учењето.

„Наша заедничка заложба е да ги поттикнеме младите луѓе да имаат повеќе можности за образование, вработување и претприемништво. Нашето партнерство е посветено да им помогне на младите луѓе да ги искористат можностите преку програмите на Microsoft, со цел да научат вештини, да се подготват за идните работни места, како и да започнат сопствен бизнис.„- истакна Ивановски.

Генералниот директор на Microsoft за Централна и Источна Европа, Адриана Боерсма, истакна дека иновациите и информатичките технологии се клучните фактори кои овозможуваат ослободување на потенцијалите, зголемување на конкурентноста и создавање на услови за намалување на невработеноста, проблем со кој се соочуваат особено младите луѓе, насекаде во светот.

„Меморандумот за соработка треба да го трансформира процесот на образование и да овозможи доживотно учење. Преку поголемо имплементирање на Мајкрософт Youth Spark иницијативата ќе се креираат нови можности за младите, ќе се создадат услови тие да ја подобрат својата продуктивност и да го ослободат својот потенцијал“, рече Боерсма.

Најчитани вести