вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Потпишан договор за соработка помеѓу македонското и бугарското јавно обвинителство

obvinitelstvo-skopje

Последни вести

Јавниот обвинител на Република Македонија Марко Зврлевски ,  денес беше домаќин на својот бугарски колега Сотир Цацаров – Главен обвинител на Република Бугарија.

Како што соопштуваат од Јавнтото обвинителство на РМ, двајцата обвинители на средбата  ја истакнале важноста на развојот на меѓусебната соработка и партнерство за прашањата од заеднички интерес, како и важноста од квалитативно унапредување и усовршување на носителите на јавнообвинителската функција.

Со цел да ги зајакнат контактите меѓу јавните обвинители на Република Македонија и Република Бугарија, како и соработката во сите области од дејноста на обвинителството, обвинителите потпишаа Спогодба за соработка меѓу Јавното обвинителство на Република Бугарија и Јавното обвинителство на Република Македонија.

Спогодбата е во согласност со легислативата на двете држави и преземените меѓународни обврски.

Соработката се однесува на борбата против организираниот криминал, корупцијата, транснационалниот организиран криминал, трговијата со луѓе, нелегалната трговија со оружје, наркотични средства и психотропни супстанции, кривични дела во сферата на високата технологија, економски и стопански криминал и други видови на криминал кои претставуваат сериозна закана за општеството и соработка за прашања поврзани со екстрадиција, трансфер на осудени лица и правна помош за кривични предмети.

Најчитани вести