Свет

Потрагата за исчезнатиот „Боинг 777“ ќе заврши за една недела

Потрагата за исчезнатиот „Боинг 777“ ќе заврши за една недела

Подводната потрага по малезискиот „Боинг 777“, кој исчезна на 8 март за време на летот до Куала Лумпур кон Пекинг, ќе заврши за пет до седум дена, соопштија денеска  австралиските органи кои ја координираат оперцијата за пронаоѓање на остатоците од авионот во водите на Индискиот Океан.

По повеќе од еден месец потрага по остатоците на леталото, со помош на подводниот робот АУВ на американската Воена морнарица, реонот во кој се трага по авионот е сведен на радиус од 10 километри околу местото на кое на 8 април беа регистрирани звуци кои наликуваа на сигналите што ги емитуваат црните кутии.

Координативниот центар на операцијата соопшти дека поволните временски услови ја олесниле подводната потрага и роботот АУВ за пет до седум дена ќе заврши со проверката на целиот реон во кој се претпоставува дека се наоѓаат остатоците на авионот.