Балкан

Потврден прв случај на западнонилска треска во Грција

Потврден прв случај на западнонилска треска во Грција
Еве зошто некои луѓе се магнет за комарци

Грчките здравствени власти соопштија дека во Грција лабораториски е потврден првиот случај на лице заразено од западнонилска треска оваа година, пишува весникот „Елефтеротипија“.

Досега болеста беше откриена кај животни во северна Грција. Според грчкиот Центар за контрола и превенција на болести, заразен е маж на 85-годишна возраст во областа Атика, кој неодамна патувал и во други области на земјата.

Центарот истакнува дека во изминатите пет години вирусот на западнонилска треска се појавувал во летните месеци.

Вирусот се пренесува со убоди од комарци.