понеделник, 24 јули 2017  |  Вести денес: 1

Повеќе пари стоматолозите и специјалистите

stomatolozi

Поврзани вести

Стартува зголемувањето за пет денари на капитацискиот бод на стоматолозите, односно од 35 на 40 денари. Со оваа мерка на Фондот за здравствено осигурување на Македонија за зголемување на капитацискиот бод од 14 проценти се опфатени околу 1.146 тимови на стоматолози кои работат во 963 ординации.

Kапитацискиот бод на матичните стоматолози не е зголемен повеќе од 7 години.

Покрај зголемување на капитацискиот бод на стоматолозите, стартува и зголемувањето за 20 проценти на платите на специјалистите од Стоматолошкиот клинички центар.

Од 1 јули годинава за пет денари ќе се зголеми и капитацискиот бод на матичните лекари, односно од 50 на 55 денари. Со ова зголемување ќе бидат опфатени 1.085 приватни здравствени установи со вкупно 1.527 тимови.

Последното зголемување на капитацијата во делот на матичните лекари беше во 2011 година. Со зголемување на капитацијата на стоматолозите и матичните лекари се опфатени над 2.800 лекари.

Најчитани вести