Свет

Повеќе од 1.700 Руси војуваат заедно со џихадистите

Повеќе од 1.700 Руси војуваат заедно со џихадистите

Во редовите на џихадистите во Ирак војуваат околу 1.700 Руси, откако во изминатата година нивниот број е двојно зголемен, изјави директорот на руската Федерална служба за безбедност Александар Бортников по работна посета на Вашингтон, јави ТАСС.

Бортников, кој е претседател на Националниот антитерористички комитет, во Вашингтон учествува на самит посветен на спречување на екстремизот и насилството.

Според него се зголемува бројот на Руси што се приклучуваат во редовите на џихадистите и изгледите за нивно евентуално враќање се причина за сериозна загриженост, нешто што го делат и неговите колеги од други земји.