Балкан

Повеќе од 100 села отцепени поради обилни снежни врнежи

Повеќе од 100 села отцепени поради обилни снежни врнежи

Над сто села во источна Турција се отцепени поради обилните снежни врнежи. Лошото време најмногу ги засегна окрузите Битлис, Ван, Ардахан и Ерзурум, јави Анадолија, јави МИА.

Во тие планински области блокирани се сите патишта, а локалните жители се обидуваат со сопствени сили да излезат од снежната блокада. Во тек е целосна мобилизација за расчистување на снежната покривка од 30 до 50 сантиметри.

Медицинските служби се во состојба на тревога, наставата е откажана во повеќе населени места, нарушено е снабдувањето со електрична енергија.

Спасувачките служби им помагаат на настраданите, доставуваат производи и лекарства.