Балкан

Повеќе од 500 баратели на азил во Србија се деца

Повеќе од 500 баратели на азил во Србија се деца

Над 500 баратели на азил во Србија се деца, меѓу кои 400 се без придружба.

– Тие доаѓаат до центарот за азил и многу брзо исчезнуваат што зборува за тоа дека постои организиран систем за трговија со луѓе. Дали е во прашање трговија со луѓе ние не можеме со сигурност да кажеме, вели Радош Ѓуровиќ, извршен директор на Центарот за заштита и помош на баратели на азил.

Тој додава дека тие деца често се вклучени во мрежи за питачење, со цел да го заработат својот пат до Европа.

– Децата велат дека одат во неизвесност но дека тој пат нема алтернатива. Сакаат да работат и со години бидејќи живот во државите од кои доаѓаат е невозможен, додава Ѓуровиќ.