Свет

Повеќе од половина милион мигранти ја преплавиле Британија

Повеќе од половина милион мигранти ја преплавиле Британија

Во последните три години популацијата пораснала за 565.000 поради напливот на мигранти, пишува Деили Меил.

Околу две третини од мигрантите се претпоставува дека влегле во земјата во периодот помеѓи 2011 и 2014 година. Според поранешниот претседател на Европскиот совет Хозе Мнуел Баросо веќе е „невозможно“ да се намали трендот на нови мигранти во Британија.

-Кога имате 28 држави ќе биде невозможно да кажеме дека Фрнацузите смејат да дојдат и да работат во Британија, но не и Полјаците – тоа не е возможно и може да биде протолкувано како нарушување на приципите за недискриминација, вели Баросо.

britanijaaaaa

Тој нагласил дека ЕУ е свесна за злоупотребата на општесетвените придобивки.

– Ако немате друга причина поради што би можеле да одите во некоја земја, неможете само да одите таму и да ги користите придобивките од општествената сигурност. Но, ако сте државјанин на европска земја имате право да одите во друга земја и да живеете таму, вели тој.

Најголемиот дел од мигрантите се преселиле во Лондон и во југоисточниот дел на Британија, но значаен е бројот и на оние мигранти кои што се преселиле во Јоркшир и Хумбер.

Годинава се смета дека во Лондон има за 200.000 повеќе жители во однос на 2011.