Македонија,Крими хроника

Повторно ограбена црквата „Успение на Пресвета Богородица“ во дебарско

Повторно ограбена црквата „Успение на Пресвета Богородица“ во дебарско

Ограбена црквата „Успение на Пресвета Богородица“ во дебарско.

Од црквата се одземени 4.000 денари.

Допрва ќе се утврдува дали е украдено уште нешто од црквата.

„Успение на Пресвета Богородица“ во септември и октовмри 2012 година беше двапати ограбена. Одземени беа повеќе од триесет вредни икони, платнена плаштеница стара 200-300 години и околу 15.000 денари.

Црквата е од 11. век и некогаш била седиште на митрополија.