Балкан

Пожар во хотелот на семејството на Никола Вапцаров во Банско

Пожар во хотелот на семејството на Никола Вапцаров во Банско

Утрово околу 7 часот избувна пожар во хотелот „Шато Вапцаров“ во Банско. Бугарските медиуми јавуваат дека сите гости се евакуирани и нема настрадани.

Според првичните информации пожарот ги зафатил последниот кат на хотелот и покривот. Во гаснењето учествувале две противпожарни возила и тој бил изгаснат по 8 ч. Се претпоставува дека настанал поради краток спој.

– Пожарот е лесен. Вакви инциденти често се случуваат во зимскиот период во Банско, коментира градоначалникот на Банско, Георги Икономов.

Според него, ваквите инциденти се јавуваат од греалки, поради преоптоварување на мрежата.

Хотелот „Шато Вапцаров“ се наоѓа во регионот на стадионот во туристичкиот град и е во сопственост на семејството Вапцарови, директни потомци на нашиот поет и револуционер Никола Јонков Вапцаров.