Свет

Пред нападот Кулибали престојувал во Шпанија

Пред нападот Кулибали престојувал во Шпанија

Шпанскиот весник „Вангардија“ тврди дека Амеди Кулибали, еден од тројцата напаѓачи во Париз пред нападите три дена престојувал во Мадрид.

Весникот додава дека тамошните власти водат истрага за постоење келија за поддршка на исламистички тероризам.

Според пишувањата на весникот Кулибали престојувал во Мадрид од 30 декември до втори јануари во друштво на засега неидентификувани лица.

Исто така се наведува дека познато е оти девојката на Амеди, Ајат Бумедин отпатувала од Мадрид за Истамбул по што на осми јануари влегла во Сирија.

Шпанските антитерористички служби заедно со француските, водат истрага за активностите на Кулибали во Шпанија за да утврдат дали во оваа земја постои келија за поддршка.

Шпанските власти наведуваат дека околу 70 исламистички борци од Шпанија, кои учествувале во борбите во зоните на конфликтот на Блискиот исток, се вратиле во земјата во текот на 2014 година.

Кулибали беше убиен на деветти јануари за време на интервенцијата на француската полиција во супермаркет во Париз, каде тој држеше заложници.