сабота, 22 јули 2017  |  Вести денес: 0

ФОТО: Предизвикувачката перцепција на Африка низ уметноста

Последни вести

Африка обедини преку 120 уметници и дизајнери. Демонстрацијата во музејот во Билбао, северна Шпанија, има задача да ја покаже новата генерација на млади од Африка кои преку уметноста прикажуваат нова перспекива на нивниот континент.

Работата на Омар Виктор Диоп се фокусира на особините на луѓето кои го предизвикуваат растот на културолошката сцена во неговата земја

Работата на Омар Виктор Диоп се фокусира на особините на луѓето кои го предизвикуваат растот на културолошката сцена во неговата земја

Фотографот Марио Макилау има намера да ја слика младоста на неговиот главен град, Мапуто.

Фотографот Марио Макилау има намера да ја слика младоста на неговиот главен град, Мапуто.

Работата на Икире Џонс го опишува замислениот Лагос повеќе од 60 години во иднина. Убаво облечениот човек напред на сликата ја претставува облеката која би ја носеле луѓето тогаш.

Работата на Икире Џонс го опишува замислениот Лагос повеќе од 60 години во иднина. Убаво облечениот човек напред на сликата ја претставува облеката која би ја носеле луѓето тогаш

Уметникот од Кенија, Цирус Кабриу, креира икони од непотребните објекти. Тој има направено скулптури кои ќе не предизвикаат да размислиме за начинот на кој ги гледаме работите

Уметникот од Кенија, Цирус Кабриу, креира икони од непотребните објекти. Тој има направено скулптури кои ќе не предизвикаат да размислиме за начинот на кој ги гледаме работите

Бодис Исек Кингелес прави дизајни на футуристички згради кои го предизвикуваат изгледот на западниот град. Овој модел, „Congolese Red Star“, исто така ги претставува неговите вредности за што артистот вели дека сака да креира нов свет со градови „полни со мир, правда и слобода“

Бодис Исек Кингелес прави дизајни на футуристички згради кои го предизвикуваат изгледот на западниот град. Овој модел, „Congolese Red Star“, исто така ги претставува неговите вредности за што артистот вели дека сака да креира нов свет со градови „полни со мир, правда и слобода“

На фотографијата од ЏД Окаи Ојеикере се гледаат прекрасните начини на кои жената ја носи косата

На фотографијата од ЏД Окаи Ојеикере се гледаат прекрасните начини на кои жената ја носи косата

Пјер-Кристоф Гам ја дизајнираше веб-страницата за пејачката Тали Ем. Тој изјави дека сака да ја употреби страната за да го пренесе гледачот до старото Афричко кралство користејќи ја француската пејачка како водич, која има корени од Конго, Чад и Египед

Пјер-Кристоф Гам ја дизајнираше веб-страницата за пејачката Тали Ем. Тој изјави дека сака да ја употреби страната за да го пренесе гледачот до старото Афричко кралство користејќи ја француската пејачка како водич, која има корени од Конго, Чад и Египед

Краткиот филм на Вангечи Муту „The End of Eating Everything“ е критика за нашето консумирачко општество. Филмот ја покажува пејачката Сантиголд во улогата на Медуза, која јаде јато птици и истовремено се породува со многу женски глави

Краткиот филм на Вангечи Муту „The End of Eating Everything“ е критика за нашето консумирачко општество. Филмот ја покажува пејачката Сантиголд во улогата на Медуза, која јаде јато птици и истовремено се породува со многу женски глави

Фотографиите на Малик Сидибе сликани во Мали во текот на 1963-та година ги изразуваат духот и слободата на тоа време, кои некои денешни артисти се обидуваат да ги вратат

Фотографиите на Малик Сидибе сликани во Мали во текот на 1963-та година ги изразуваат духот и слободата на тоа време, кои некои денешни артисти се обидуваат да ги вратат

Архитектот Дејвид Аџаје дизајнираше нов павилјон за станицата за транспорт во Јоханесбург. Павилјонот е комбинација од модерен со примеси на историскиот изглед на станицата

Архитектот Дејвид Аџаје дизајнираше нов павилјон за станицата за транспорт во Јоханесбург. Павилјонот е комбинација од модерен со примеси на историскиот изглед на станицата

Најчитани вести