сабота, 22 октомври 2016  |  Вести денес: 15

ФОТО: Предлогот за нов државен грб е резултат на опсежно истражување на хералдичарите

NovGrb

Последни вести

Предлогот за изгледот на новиот државен грб е на Здружението на хералдичари. Истиот е направен како резултат на експерти за грбови кои доста истражувале за оваа тема. Република дојде до верзијата која ја нацртал уметник, а врз нејзина основа се направи викторизација (компјутерската варијанта).

Новиот државен грб на Македонија ќе биде црвен лав во златно – жолт штит со круна во горниот дел, како и мурална круна во облик на тврдина. Златно – жолтата круна која е украсена со бисери и рубини треба да го симболизира републиканското уредување на државата.

Дизајнот на црвениот лав е базиран на историските грбови, илустрациите на Верланд од 1481 и грбовникот на Бароад од 1581 кој преку стемографиите на Витезовиќ во 1694 и Жерафовиќ во 1741 станал и земски грб на Македонија.

grbnamakedonija1a

Владата денеска го усвои нацрт- законот за нов државен грб. За да се промени симболот потребна е измена на Уставот, односно двотретинско и бадентерово мнозинство. Од Владата додаваат дека со новиот државен грб ќе се постигне поголема обединетост на граѓаните заради елементите кои се содржани во него.

grb

Најчитани вести