петок, 18 август 2017  |  Вести денес: 29

Предложени мерки за поголема безбедност на критичните места на регионалниот пат Охрид – Свeти Наум

Регионалниот пат Охрид – Свети Наум е фреквентна сообраќајница во регионот на Охрид, со особено сообраќајно оптоварување во текот на летната туристичка сезона

merki

Поврзани вести

За поголема безбедност на учесниците во сообраќајот на патот што од Охрид води кон плажите на источниот брег на Охридското Езеро, на самиот излез од градот, се бара поставување челични одбојни огради како привремено решение.

Општинскиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата од Охрид таквата иницијатива ја покрена на  седницата  во саботата поради актуелноста на проблемот, оттаму што на потегот кај Хидробиолошкиот завод на регионалниот пат Охрид – Свети Наум честопати се случуваат сообраќајни незгоди, од кои некои со фатални последици. Последната се случи овој месец кога животот го загуби 20-годишно момче од Охрид, а уште едно лице се здоби со тешки телесни повреди.

„Ова е најбрзиот и најсоодветен начин, во пресрет на летната туристичка сезона, да се зголеми безбедноста на овој регионален пат и посебно на споменатиот патен потег, со што силно ќе се влијае врз намалување на сообраќајните незгоди и загуба на човечки животи“, истакна претседателот на ОСБСП, Стефан Димоски.

Додаде дека се предлага и надополнување, односно осовременување на хоризонталната и вертикална сигнализација на тој патен потег, поставување сообраќајни знаци за опасност со рефлектирачки својства или на исти сообраќајни знаци во серија, што е карактеристично за пат каде се вози со поголема брзина.

Од Советот додаваат дека како тело што посветено работи кон подобрување на безбедноста во сообраќајот, предлог иницијативата ќе ја достават до Локалната самоуправа и до Републичкиот Совет за безбедност во сообраќајот.

Регионалниот пат Охрид – Свети Наум е фреквентна сообраќајница во регионот на Охрид, со особено сообраќајно оптоварување во текот на летната туристичка сезона. Патниот правец води кон туристичките населби, хотелско угостителските објекти и ноќните клубови на брегот на Охридското Езеро, а честипати на него се случени сообраќајни незгоди од кои голем дел завршуваат со загуба на човечки животи.

Најчеста причина за незгодите е пребрзо возење и управување на патнички и други моторни возила под дејство на алкохол.

Најчитани вести