вторник, 30 мај 2017  |  Вести денес: 31

Предностите на природните овошни сокови

Иако екпретите препорачуваат почесто да се јаде овошје отколку да се пијат овошни сокови, тоа не значи дека овошните сокови се помалку хранливи.

Последни вести

 Сок од јаболко

– Богат со витамини A, B, и C, и минерали како калциум, магнезиум, фосфор и калиум. Помага во лечење на артритис и ревматски заболувања. Го смирува организмот и го помага варењето на храната.

 Сок од кајсија

– Содржи голема количина на витамини A, B, C и К, а оваа висока концентрација го забавува стареењето. Исто така е многу добар за зајакнување на имунитетот и за здрава коса и кожа. Кајсијата е добра за лечење на анемија и за проблеми во менопаузата.

Сок од капина

655-402-sok-ot-kasis
– Поради витаминот С и Е, кои се силни антиоксиданси, капините се супер при спречување на рак и срцеви заболувања. Овој сок исто така помага при дијабетес. Капините ја чистат крвта, а често се користат при воспаление на грлото и диареа.

 Сок од грозје

– Покрај витамини, грозјето содржи и минерали како калциум, бакар, јод, фосфор и калиум. Овој сок е добар за варење на храната, срцеви заболувања, артритис, туберкулоза, проблеми со јетрата, хемороиди и разни алергии.

 Сок од лимон

– Содржи витамини В, С и Р. Одличен е за детоксикација на организмот и чистење на кожата.

 Сок од портокал

tocka-189744
– Исто така изобилува со витамини и минерали. Портокалот го смирува нервниот систем, па така е пректичен при лечење на нервоза, стрес и несоница.

Најчитани вести