Македонија

Преговорите помеѓу МОН и СОНК се реализираат интензивно и во позитивна насока

Преговорите помеѓу МОН и СОНК се реализираат интензивно и во позитивна насока

Министерството за образование и наука и Самостојниот синдикат за образование, наука и култура (СОНК) информираат дека преговорите помеѓу претставниците на двете страни во рамки на социјалниот дијалог на највисоко ниво, се реализираат интензивно и во позитивна насока.

Во соопштението што денеска МОН го упати до јавноста се вели дека согласно разговорите на досега остварените средби, очекувањата на социјалните партнери по однос на реализацијата на взаемно прифатливата спогодба постигната на 3.2.2015 година, се позитивни, со оглед на постигнатиот степен на приближеност на ставовите за повеќе точки кои се предмет на дискусија и анализа.

„Двете страни изразуваат задоволство и уверување дека конструктивноста и натаму ќе биде основна одлика во пристапот за водењето на ефикасен и ефективен социјален дијалог и во исполнувањето на обврските произлезени од истиот“, стои во соопштението.