Македонија

Прекугранично чистење на Лепенец

Прекугранично чистење на Лепенец

Граѓанската асоцијација „4х4х4 Балкански мостови“ од Македонија по повод Светскиот ден на водите организира акцијата за прекугранично чистење на коритото на реката Лепенец. Предвидено е денеска да се чистат локации во близина на македонско-косовскиот граничен премин Блаце од двете страни.

Во рамки на акцијата, на која ќе се приклучи и министерот за животна средина и просторно планирање на Македонија Нурхан Изаири, граѓански активисти ќе ја преминат границата и ќе остварат средби со косовските домаќини, меѓу кои се најавени градоначалниците на Урошевац, Качаник и Генерал Јанковиќ, како и претставници на косовското Министерство за животна средина и просторно планирање.

Заменик-министерот за животна средина и просторно планирање Стево Темелковски, пак, ќе присуствува на акцијата за подводно чистење на езерото Матка.

Акцијата се изведува под покровителство на спелеонуркачкиот клуб „Врело“, како и други нуркачки клубови од Македонија.