Македонија

Премиера на претставата „Вардарски пастуви“ во Театар Комедија

Премиера на претставата „Вардарски пастуви“ во Театар Комедија

Претставата „Вардарски пастуви“, во продукција на Театар Комедија, а во режија на Синиша Евтимов, вечер премиерно ќе биде изведена пред публиката.

Во претставата играат Атанас Атанасовски, Валентин Костадиновски-Тино, Жарко Димоски, Илија Илиоски, Столе Мицов, Едмонд Сотир, Крсте Јовановски и Јелена Жугиќ. Изборот на музика, превод, адаптација и режијата е на Синиша Евтимов, а кореографијата е на неговата сестра Саша Евтимова, која дебитира во театарска кореографија. Сценографијата е на Милан Несторов, а костимографијата е на Александар Ношпал.

„Вардарски пастуви“ е за скопска маалска банда која седи и не прави ништо. Нивното нефункционирање во средината не се должи на нивната неспособност, туку на нивната инертност и на тоа што не сакаат да се потрудат и да направат нешто повеќе со себе во животот. Се интересираат само за фудбалскиот клуб „Вардар“ и за фудбалот. Во момент на апатија и незаинтерсираност, во оглас во весник наоѓаат интересна понуда за работа-машки стриптиз.

Според директорката на Тетар Комедија Јелена Жугиќ, во претствата играат само мажи, вардарски пастуви, комити кои на крајот од претствата, како што рече, во еден совршен танц од седум минути, ќе се соблечат до гола кожа и емотивно ќе се соголат. Претставата е наменета за публика над 17 години, пред се заради јазикот, а не голотијата.

Режисерот Евтимов информира дека „Вардарски пастуви“ е според филмот „Фул Монти“ од Симон Буве и „Дамите бираат“ од Ентони Мекартен и Стивен Синклер и скопски урбани легенди.