Свет

Премиерот на Нов Зеланд не сака британски симболи на националното знаме

Премиерот на Нов Зеланд не сака британски симболи на националното знаме

Џон Кеј, премиерот на Нов Зеланд денеска изјави дека по победата на својата партија на парламентарните избори, крајно време е да се промени навионалното знаме на Нов Зеланд и да се отстрани симболот на британската власт „Union Jack”.

Кеј изрази желба за тоа прашање да се распише референдум во 2015 година.

„Сакам да напредуваме и тоа да го направиме во 2015 година. Очигледно е дека сакам да направам големи промени“, изјави новозеландскиот премиер.

Кеј претходно изјави дека е за воведување на новозеландски наместо битански грб- сребрени папрати/

Националното знаме на Нов Зеланд е со сина боја која ги симболизира океанот и небото, на него има соцвездието на Јужниот крст, а во горниот лев агол е знамето на Велика Британија како симбол на нивна поврзаност.

Слични се знамињата и на уште неколку поранешни британски колонии, како на пример Австралија.