понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 30

ЕК: Преоден кредит за Грција во износ од 7, 16 милијарди евра

Oвој преоден кредит за Грција што ќе и бидат исплатен ќе бидат повлечен од Европскиот механизам за финансиска стабилност (ЕФСМ), во кој учествуваат сите 28 земји-членки на ЕУ.

Европската комисија (ЕК) денеска потврди дека ќе исплати преоден кредит за Грција

ЕК потврди дека ќе исплати преоден кредит за Грција

Поврзани вести

Европската комисија (ЕК) денеска потврди дека ќе исплати преоден кредит за Грција во износ од 7,16 милијарди евра, наменети за отплата на долгот на Атина кон Европската централна банка (ЕЦБ), кој доспева на 20 јули.

ЕК ќе исплати преоден кредит за Грција во износ од 7,16 милијарди евра

Добромвскис: Преоден кредит за Грција во износ од 7,16 милијарди евра

Како што соопшти потпретседателот на Еврокомисијата, Валдис Домбровскис, овој преоден кредит за Грција што ќе и бидат исплатен ќе бидат повлечен од Европскиот механизам за финансиска стабилност (ЕФСМ), во кој учествуваат сите 28 земји-членки на ЕУ.

Домробвскис најави дека по ова ќе следат преговори за третиот пакет помош за Грција, кои се очекува да траат неколку недели. Во рамки на оваа помош предвидено е Атина во следните три години да добие позајмици во износ од 86 милијарди евра.

Долгот на Грција кон ЕЦБ, што доспева во понеделник, е во висина од 3,5 милијарди евра.

Договорот на кредиторите со Грција одобрен денес на вонредна седница на Бундестагот

Договорот на кредиторите со Грција одобрен во Бундестагот

Најчитани вести