Македонија

Препораката значи дека позитивните моменти превагнале во оценката на комисијата

Препораката значи дека позитивните моменти превагнале во оценката на комисијата
Препораката значи дека позитивните моменти превагнале во оценката на комисијата

Република Македонија седма година по ред добива препорака од Европската Комисија за почеток на преговори за членство во Европската Унија.

Овој политички извештај, потенцира премиерот Груевски,  ги оценува карактеристиките на македонската држава низ призмата на интересите на Унијата и ние тоа го препознаваме.

Откако амбасадорот Орав му го предаде Извештајот од ЕК, Груевски посочи дека Извештајот од народот го очекува по изборите во април 2016-та година.

-Секако за темите опфатени во извештајот најдобра оценка може да даде народот, затоа што токму народот во нашата земја ги знае секојдневните предизвици со кои се соочува, ги знае сите актери и околности, и оценката, односно извештајот на народот ќе дојде на наредните избори и тука се ќе биде јасно и секому ќе биде јасно дека народот е тој што во оваа држава одлучува. Извештајот содржи позитивни забелешки и вреднувања, бележи и области каде има недоволен напредок, односно има и критики, но фактот што постои препорака, значи дека позитивните моменти превагнале во оценката на Европската комисија во поглед на исполнување на критериумите. Се надеваме дека по исполнувањето на критериумите, после изборите во 2016 година нема да сме подложени на нови пречки и услови, за недобивање на  датум за преговори. Статус-кво ситуацијата во контекст на евроатланските интегративни процеси е лоша за државата и одбегнување или пренасочување на одговорноста од било кого сите ќе ја гледаат како