Македонија

Преспа ветува богато кулутно лето

Преспа ветува богато кулутно лето

Уште пред официјалниот старт на летната сезона во Преспа, беше посочено колку локалната самоуправа прави заложби за подготвен дочек на туристите. Генерално низ годините овој туристички бисер беше подзаборавен бидејќи езерото беше повлечено, самите плажи обрастени и се доаѓаше на дневна посета најмногу до еден викенд, но  ова лето плановите биле поинакви. Се рестартираат и реновираат објекти кои некогаш беа претесни да ги примат сите туристи во Преспа, се средуваат плажите преку општината или преку инвеститорите, се средувал и автокампот Крани со цел подобра понуда оваа сезона, но општина Ресен ветува и богата културно уметничка програма.

М-р Ѓоко Стрезовски градоначалник на Ресен вели дека во соработка со Министерството за култура имаат голема понуда во овој дел значи покрај актерот на Европа, културен бран и други манифестации посетителите ќе се чуствуваат многу задоволено вели Стрезовски.

Дел од културните настани ќе се случуваат и на брегот на Преспанското езеро.