Претседателот Иванов ги додели стипендиите „Борис Трајковски“ за академската 2018/2019

254

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов,  ги додели во петокот стипендиите кои  се во чест на трагично загинатиот поранешен шеф на државата„Борис Трајковски“ за академската 2018/2019.

 „Студирајќи, тие градат и лични односи со своите грчки колеги со кои комуницираат без посредство на политичките елити и искривените медиумски перцепции. Со ваквите проекти создаваме нова генерација млади кои нема да бидат оптоварени со предрасудите од минатото. Генерации кои ќе стекнуваат меѓусебна доверба преку меѓусебно почитување и прифаќање“, рече претседателот Иванов.

Оваа иницијатива преку која Грција инвестира во младите луѓе од Македонија, посочи македонскиот претседател, е позитивен пример за соработка и градење доверба меѓу македонското и грчкото општество, наспроти потпишаната меѓувладина Спогодба која е асиметрична и со која се негира нашето човечко достоинство.

„Ако единствениот начин да се задоволат барањата на официјална Атина е со наметнати мерки кон македонската страна,  она што добиваме се односи без доверба и без општествен капитал“, истакна македонскиот претседател.

Грчкото и македонското општество, додаде Иванов, треба да научат како заеднички да живеат и покрај нивните најдлабоки разлики што ги разделуваат.

„За да имаме вистински, траен и одржлив договор, потребен ни е дијалог, наместо монолог, аргументирано убедување, наместо присилно наметнување, доверба, наместо сомнеж“, рече  Иванов.

Министерот за образование и наука Арбер Адеми им честиташе на стипендистите и им посака успешни магистерски студии.

„На сите стипендисти им посакувам со среќа и со успех да ги завршат студиите во предвидениот рок и да стекнат што повеќе знаења, да ги надградат своите работни и лидерски способности и вештини кои ќе им бидат од лична полза, но и од корист на организациите каде се вработени или имаат намера да бидат ангажирани. Секако дека ова е и од полза за нашиот севкупен државен просперитет“, рече министерот Адеми.

 

„Програмата ќе ви овозможи балансиран поглед на меѓународните перспективи, како и шанса за комбинирање на теоријата со праксата. Ќе се стекнете со поголемо искуство во учењето, со можност да студирате и да се поврзете со своите врсници од 25 други земји“, порача  директор на програмата за магистерски студии по бизнис администрација при „Сити Колеџот“ од Солун, г. Џорџ Ефстатиадис.

 

Традиционално и годинава беа доделени 20 стипендии за постдипломски студии на Програмата за бизнис администрација – МБА на Меѓународниот факултет на Универзитетот Шефилд, Сити колеџ во Солун. Стипендиите ги обезбедија Министерството за образование и наука на Република Македонија и Универзитетот Шефилд, а покровител на нивното доделување е Претседателот на Република Македонија. Досега над 200 стипендисти од 12 генерации имале можност да студираат на престижниот Сити Колеџ во Солун.

 

Skin Delight