недела, 26 март 2017  |  Вести денес: 0

Претседателот Иванов во посета на македонско-грчката граница

Претседателот на Република Македонија  Ѓорге Иванов денеска ќе ги посети припадниците на Армијата на Република Македонија и другите безбедносни служби задолжени за обезбедување на државната граница, во објектот на Здружениот штаб во Гевгелија.

иванов

Поврзани вести

Иванов, како што соопшти неговиот Кабинет, ќе ја посети македонско-грчката граница кај граничниот камен 59.

Претходно, претседателот Иванов оствари посети на касарната „Јане Сандански“ во Штип, граничниот премин „Меџитлија“ во Битола и на Касарната Илинден во Скопје.

Оваа посета на јужната граница кај Гевгелија, како и претходните активности, се во функција на увид во подготвеноста и капацитетите на АРМ и другите безбедносни служби во справувањето со предизвиците од мигрантската и бегалската криза.

Во контекст на ова, македонскиот претседател минатата седмица одржа и работна средба со раководителите на субјектите задолжени за превенција и справување со кризната состојба, намалување на ризикот од терористички напади и обезбедување за оддржување на изборите.

Заради постојаната закана од илегална миграција која доаѓа од територија на НАТО и ЕУ членки, во Македонија од август 2015 година до јуни 2017 година е прогласена кризна состојба, активиран е кризниот менаџмент со функционален здружен воено-цивилен штаб за заштита на границите и обезбедување на коридорите.

Најчитани вести