Балкан

Претседателската палата во Турција ќе биде заштитена со ПРО систем

Претседателската палата во Турција ќе биде заштитена со ПРО систем

Системи за противракетна одбрана ќе ја обезбедуваат претседателската палата во Анкара, која во обидот за воен удар на 15 јули беше цел на авионите и хеликоптерите на учесниците во пучот, изјави портпаролот на претседателот, Ибрахим Калин.

Тој истакна дека биле преземени мерки против воздушниот напад не само врз палатата, туку и врз зградите на Министерскиот совет и на Парламентот.

Калин нагласи дека палатата на претседателот Реџеп Тајип Ердоган е мошне безбедно место, но додаде дека „се преземени сите неопходни мерки поврзани со авиони и хеликоптери“.