Македонија

Прифатниот центар во Гевгелија речиси празен

Прифатниот центар во Гевгелија речиси празен

Мирна состојбата на границата во Гевгелија од македонска страна. Од грчка страна за влез чекаат околу 13.000 мигранти и бегалци.

Во транзитниот прифатен центар „Винојуг“ во Гевгелија од вчера наутро во 6 часот нема влез на нови мигранти и бегалци. Моментално внатре во центарот се наоѓаат десетина лица и надвор околу 70-80 мигранти без целосни документи.

Во текот на ноќта се забележани неколку изолирани случаи на обид за илегален премин од грчка на македонска страна на границата, додека на грчка страна дошло и до неколку помали инциденти и судири меѓу мигрантите.

Засега останува праксата да биде дозволен влез од грчка на македонска страна само на онолку мигранти и бегалци колку што ќе може да влезат во Србија.