Свет

Приходот на кралицата ќе порасне до 40 милиони фунти наредната година

Приходот на кралицата ќе порасне до 40 милиони фунти наредната година

Приходот на Англискaта кралица се очекува да порасне повеќе од 5 отсто следната година откако Круната објави рекордни профити. Суверениот Грант, кој ги покрива трошоците на официјалните должности на Круната, ќе достигне 40 милиони фунти следниот април.

Грантот е искалкулиран како процент од профитот на Круната, кој вклучува имоти како паркот Виндзор и голем дел од крајбрежната линија на Обединетото Кралство.

Во меѓувреме, Бакингемската палата пресметала дека отприлика една третина од приходите се трошат на одржување на палатите.

Сметките, покажуваат дека повеќе од 4 милиони фунти се трошат на преуредување на Палатата во Кесингтон во апартмани за ојводата и војвотката од Кембриџ и принцот Џорџ.