Свет

Примероци од жив антракс завршиле и во Канада

Примероци од жив антракс завршиле и во Канада

Весникот „Ју-Ес-Еј тудеј“, повикувајќи се на изјави на двајца анонимни претставници на Министерството за одбрана на САД објави дека Американската воена лабораторија испратила примероци од жив антракс и во три лаборатории во Канада.

Властите наведоа дека примероци од жив антракс се испратени во Канада од една од двете лаборатории во Јута, одговорни за превоз на биолошки материјал.

Ова е објаснето по минатонеделното откритие дека примероците од таа бактерија по грешка се испратени во 11 американски држави и уште во две земји.

Пентагон засега официјално не ги коментираше овие тврдења.