ТОП,Македонија

Продолжуваат разговорите помеѓу партиите

Продолжуваат разговорите помеѓу партиите

Претставниците на политичките партии денеска треба да ги продолжат разговорите, откако  вчера повторно не беше постигнат договор.

Како што претходно беше најавено, претставниците на четирите политички партии, потписнички на Договорот од Пржино во моментов на маса имаат само едно отворено прашање. Токму за ова прашање, односно за ингеренциите на министерот за внатрешни работи и за техничката влада која што ќе ги спроведува изборите се разговараше и вчера, а преговорите траеја два часа.

Пред почетокот на средбата изјави за медиумите дадоа Никола Тодоров од ВМРО-ДПМНЕ, Радмила Шеќеринска од СДСМ и Артан Груби од ДУИ.

Тодоров и Шекеринска ги повторија веќе изнесените ставови во врска со прашањата за ингеренциите на министерот за внатрешни работи, но не сакаа да соопштаат кои се новите идеи што произлегле на вчерашаната средба, според тврдењата на амбасадорот на САД Џес Бејли. Груби, пак, од ДУИ рече дека е оптимист оти разговорите може да завршат уште денеска или утре доколку македонските партии ги надминат разликите бидејќи тие биле минимални. Доколку се постигне договор сега, според него, избори би можеле да се одржат на 11 декември.

На средбата присуствуваат и Имер Алиу од ДПА, амбасадорот на САД Џес Бејли и претставник на мисијата на ЕУ во отсуство на амбасадорот Аиво Орав.