ТОП,Македонија

Продолжување на рокот за кризна состојба на јужната и северната граница?

Продолжување на рокот за кризна состојба на јужната и северната граница?

Собраниската Комисија за одбрана и безбедност денеска треба да одлучува за предлогот за продолжување на кризната состојба на подрачјата на јужната и на северната граница на  Македонија поради мигрантската криза до 31 декември  годинава.

Предлог-одлуката за изменување на Одлуката за одобрување продолжување на рокот за постоење кризна состојба заради зголемен обем на влез и транзитирање мигранти низ територијата на Република Македонија Владата ја достави врз основа на Предлог на Управувачкиот комитет за координација и управување во системот за управување со кризи.

Целта е да се обезбеди континуитет во вршењето на активностите од страна на силите на Армијата на Република Македонија и безбедносните сили на Министерството за внатрешни работи, во функција на обезбедување, заштита и чување на државната граница.

Изготвен е Извештај за направена процена и сеопфатна анализа со образложение за продолжување на времетраењето на кризната состојба и Извештајот за изработен како придружни материјали кон Предлог-одлуката,

Првата одлука Владата на Република Македонија  за постоење кризна состојба поради зголемен обем на влез и транзитирање на мигранти низ територијата на Република Македонијана беше донесена во август лани, со важност од 30 дена, по што следеше продлжување на рокот.