петок, 21 октомври 2016  |  Вести денес: 65

Прометот во индустријата зголемен за 11, 5 проценти

industrija

Последни вести

Прометот во индустријата во февруари е зголемен за 11,5 проценти во споредба со истиот месец минатата година, објави денеска Државниот завод за статистика, пренесува МИА.

Пораст од 16,8 проценти бележи прометот остварен на странските пазари, додека опаѓање од 6,6 проценти има кај прометот остварен на домашниот пазар.

Гледано по сектори, пораст од 5,5 проценти има во секторот Рударство и вадење камен, а од 11,8 проценти во секторот Преработувачка индустрија.

Според главните индустриски групи, пораст за 5,8 проценти има кај Интермедијарни производи, освен енергија, за 24,2 проценти кај Капитални производи, за 4 проценти кај Трајни производи за широка потрошувачка и за 5,3 проценти кај Нетрајни производи за широка потрошувачка. Опаѓање има кај Енергија за 97 проценти.

Прометот во индустријата во февруари во однос на јануари е зголемен за два процента, додека во периодот јануари-февруари годинава во однос на истиот период лани се бележи зголемување за 8,5 проценти.

Најчитани вести