среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Промоција на „Македонија вработува“ во Стар Дојран

makedonija-vrabotuva-v2

Поврзани вести

Агенцијата за вработување на Република Македонија денеска во Стар Дојран ќе го презентира проектот „Македонија вработува“.

На специјални штандови во периодот од 11 до 15 часот заинтересираните ќе можат да се запознаат со придобивките од преоктот и поволностите што ги нуди за вработување на повеќе категории граѓани.

Целта на проектот е подобрување на вработиливоста на голем број невработени лица во државата. Со него ќе може да се вработат оние коишто се до 35 години старост, а се само три месеци невработени. За нивно вработување фирмите ќе бидат ослободени од плаќање на придонеси три години, со обврска една година да ги задржат на работа.

За граѓани од 35 до 50 години предвидено е пет години ослободување од плаќање придонеси со обврска работодавачот да ги задржи плус една година на работа.

За оние над 50 години има пет години ослободување од плаќање придонеси, а за највозрасните над 58 години ослободување од плаќање на придонеси се до нивното пензионирање, како и петгодишно ослободување на плаќање придонеси за вработените приматели на социјална парична помош, самохраните родители и родителите на деца со пречки во развојот, лицата со инвалидност, професионалните војници кои се без работа.

Најчитани вести