петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 51

Промоција на воспоставувањето кириличен домеин

kirilicen_domein

Последни вести

Министрите за информатичко општество и администрација и за култура Иво Ивановски и Елизабета Канческа Милевска денеска ќе го промовираат воспоставувањето национален кириличен домен (.мкд) во меѓународниот интернет простор.

Со овој домен ќе можат да се регистрираат интернет страници на кирилично писмо опфакајќи ги и карактеристичните букви од македонската азбука како љ, њ, ѓ, ж, ч, ш, како и џ.

Македонија е петта земја во светот која воспоставува национален кириличен домен на кирилица, по Русија, Србија, Казахстан и Монголија.

фото: sofiaecho.com

Најчитани вести