Македонија

Промовирани нови 14 наслови од проектот „Превод на 1000 стручни, научни книги“

Промовирани нови 14 наслови од проектот „Превод на 1000 стручни, научни книги“

Промовирани се нови 14 наслови од проектот  „Превод на 1000 стручни, научни книги и учебници од кои се учи на врвните, најдобрите и најреномираните унверзитети во САД и Англија, а од областа на правото во Франција и Германија“.

Книгите разработуваат теми од природноматематичката област, правото и економијата, а заменик министерот за обрзование и наука Спиро Ристовски истакна дека со ваква литература, студентите и наставно научниот потенцијал во земјава ги добиваат најсовремените научни сознанија.

gruevski-ristovski2-500

Освен примената во наставниот процес на високо образовните институции, оваа литература е корисна и за сите кои сакаат и имаат потреба да го збогатат своето знаење во одредена сфера од нивен интерес. Освен што ќе бидат достапни во универзитетските библиотеки, градските библиотеки и во читалната „1000 книги“, насловите ќе може да се набават и во продавниците на издавачките куќи, истакна Ристовски.

Додадени нови 50 наслови за оваа година

Книжевниот фонд ќе се надополни, на листата се додадени 50 нови наслови предвидени за оваа година на барање и во соработка со универзитетите.

gruevski-ristovski500

Придобивките од овој проект имаат за цел да им помогнат на нашите млади да бидат поконкурентни на пазарот на трудот, да имаат силни способности кои ќе се почитуваат во светски рамки и севкупно да го зголемат прагот на знаење во нашата земја, посочи премиерот Никола Груевски.

За новообјавените дела премиерот дека се меѓународно познати во светската наука и издвои три наслови: Развој на економијата од Дебрај Реј, Обновливи извори на енергија и Принципи на дизајн на компјутерски системи – книга за која рече дека е важна за развојот на ИТ-секторот кон што се залага Владата што резултира со  странски инвестиции од областа на компјутерското инженерство и ИТ-услуги кои, како што рече, веќе отворија или се заинтересирани да отворат свои претставништва во Македонија.