петок, 18 август 2017  |  Вести денес: 1

Пронајден е лекот против ХИВ?

Еден Британец целосно е излечен од ХИВ вирусот по примањето на една експериментална терапија!

132827704

Поврзани вести

Маж на 44 годишна возраст стана првата личност во светот која се излечила од ХИВ вирусот користејќи нова терапија која ја направиле тим од научници од пет британски универзитети.

Научниците велат дека вирусот целосно исчезнал од неговиот крвоток и ако тоа така остане, тој ќе биде првиот маж кој ќе е излечен од овој вирус, пренесува Сандеј Тајмс. Во групата за третирање се 50 лица, а резултатите се успешни само кај ова лице.

„Ова е еден од првите сериозни обиди да се најде целосен лек против ХИВ вирусот. Сега ја истражуваме реалната способност на ова лечење. Претставува голем предизвик и сеуште е рано, но напредокот е неверојатен“, вели Марк Самјуелс, директор на Националниот институт за истражување во здравството.

Најчитани вести