Магазин

Пронајдена „дождовна“ планета надвор од сончевиот систем

Пронајдена „дождовна“ планета надвор од сончевиот систем

Тим американски астрономи пронајде планета надвор од сончевиот систем, од нашата одалечена 7,3 милиони светлосни години и на која врне дожд.

Новооткриената планета „WISE J0855-0714″ е поголема од Јупитер дури 10 пати. На неа температурите се сибирски – од минус 48 до минус 13 Целзијусови степени. Дождовната планета ја „откри” телескоп долг 6,5 метри наречен Магелан.

Ова е прв пат надвор од сончевиот систем да се откријат дождовни облаци, кои во иднина би можеле да обезбедат опкружување за можен живот на човечкиот вид.