Балкан

Пронајдено телото на затрупаниот рудар

Пронајдено телото на затрупаниот рудар

Безживотното тело на рударот Жељко Милетиќ, кое синоќа по шест дена потрага го принајдоа спасителите во јамата Стрмостен во рудникот Рембас, утрово е извлечено.

Претседателот на Синдикатот на Рембас, Небојша Миленковиќ потврди за РТС дека телото на Милетиќ е пронајдено под големи камења. Тој бил пронајден од спасувачите и рударите кои работеле трета смена.

Вишиот јавен обвинител пристигнал во јамата Стрмостен и очекува по извршениот увид да бидат познати повеќе детали за тоа како Милетиќ настрадал. Телото на рударот е и понатаму во јамата, но е извлечено од рушевините.

Врз Милетиќ во јамата се срушила голема количина на јаглен, камења и земја и од тогаш немало никаков контакт никој со него.

Потрагата за затрупаниот рудар започна во вторникот утрото и не беше прекината се додека не се најде телото на 36 годишниот рудар.

Милетиќ е татко на три малолетни деца и потекнува од рударско семејство. Тој работел како рудар осум години.