петок, 28 јули 2017  |  Вести денес: 18

Просечната нето плата во септември 22.191 денари

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Градежништво за 8,7 отсто, Земјоделство, шумарство и рибарство за 7,2 отсто и Информации и комуникации за 6 отсто.

132743120

Последни вести

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во септември 2016, изнесува 22.191 денари и бележи раст од 0,8 проценти во однос на септември лани, објави Државниот завод за статистика.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Градежништво за 8,7 отсто, Земјоделство, шумарство и рибарство за 7,2 отсто и Информации и комуникации за 6 отсто.

Намалување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Рударство и вадење на камен за 3,4 отсто, Финансиски дејности и дејности на осигурување за 2,7 отсто и Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација за 2,4 отсто.

Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во септември 2016 изнесува 32.640 денари и бечежи раст од еден отсто.

Во септември 2016 година, 1,2 отсто од вработените во Република Македонија не примиле плата.

Најчитани вести