сабота, 22 јули 2017  |  Вести денес: 46

Просечната плата во јуни 22.187 денари

Во јуни годинава, 1,6 проценти од вработените во Република Македонија не примиле плата.

plata

Последни вести

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во јуни годинава изнесувала 22.187 денари, или за 0,7 проценти повеќе во однос на платата во јуни лани, објави денеска Државниот завод за статистика (ДЗС).

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата  по вработен во секторите: градежништво (10,6 проценти), административни и помошни услужни дејности (6,3 проценти) и  земјоделство, шумарство и рибарство (6,3 проценти).

Намалување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е  забележано во секторите: трговија на големо и трговија на мало, поправка на моторни возила и мотоцикли  (4,4 проценти), објекти за сместување и сервисни дејности со храна (3,7 проценти) и стручни, научни и технички дејности  (3,4 проценти).

Според ДЗС, просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во јуни годинава изнесува 32.637 денари.

Во јуни годинава, 1,6 проценти од вработените во Република Македонија не примиле плата.

Најчитани вести