Балкан

Проститутка заразила шест деца со вирусот ХИВ и ги терала да просат

Проститутка заразила шест деца со вирусот ХИВ и ги терала да просат

Неодамна белградска полиција ги уапси проститутките Весна М. (24) од населбата Мали Мокри Лук кај Белград, откривајќи многу страшна приказна која се зборувала низ улиците на главниот град. Оваа жена организирала група од шест момчиња кои морале за секс да и платат со просење.

Имено откриено е дека во текот на односот им пренела ХИВ, односно ги заразила со хепатитис C, и момчињата на возраст од 12 до 15 годни сега одат на лечење. Се сомнева дека им е предизвикан и ХИВ но таквиот податок засега не е официјален.

Весна М. потврди дека ги има двата вируса, и дека и таа оди на лечење.

За дрaмата која се одвивала недалеку од центарот на градот се дознало сосема случајно. Една жена пријавила дека постојано гледа некое дете по Ѕвездарската шума и дека се сомневала дека е киднапирано. Во текот на неколку дена пријавила дека има уште едно дете, некои бели, некои потемни, наведува извор близок до истрагата.

Полициската патрола тргнала да види што се случува, и ги открила Весна и момчињата и нивната страшна приказна.

Нејасно е под кои околности таа стапила во контакт со децата, дали биле киднапирани, или не. Станува збор за деца од нарушени семејства, кои лесно се врзуваат за луѓето. Таа ги навела на секс, а поради тоа што немале со што да и платат, ги терала да просат и да и ги даваат парите. Сега се болни. Во текот на истрагата утврдено е дека четирите момчиња се од Белград, а две од нив се од Чачка и Ваљево. Весна не работела сама, имала макроа за кои сега полицијата трага. Со овој случај се занимава и обвинителството. Таа тврди дека не знаела дека е болнa, но полицијата се сомнева дека лаже. Кај сите деца потврден е вирусот хепатитис, а се сомнева дека имаат и ХИВ.

Колку луѓе заразила сеуште се утврдува, затоа што за време на односите не користела заштита.